Фото: unsplash.com
Ресторанний ринок Києва зменшився вдвічі від початку повномасштабної війни — в місті зачинилися щонайменше третина закладів. Про це повідомила співзасновниця Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова, передає “Інтерфакс-Україна”.
Якщо до початку бойових дій в місті було близько 500 тисяч активних споживачів ресторанних послуг, то зараз їх залишилось в найкращому разі половина.
“А отже, половина ринку просто не має своєї аудиторії, її немає зараз фізично. Ресторанний Київ сьогодні — місто жорстких контрастів. Мертва пустеля із зачиненими дверима кафе та ресторанів пожвавлюється оазами забитих ущерть закладів. Зачинена щонайменше третина київських ресторанів. Коли відчиняться — невідомо”, — каже Насонова.
Вона додала, що тільки п’ята частина закладів, що зараз працюють, мають хороше завантаження. В центрі Києва це — такі ресторани як “Кеди”, “Мусафір”, “Мілк Бар”, “Мімоза”, “Руккола”, Naprosecco тощо. Здебільш це ті заклади, які були популярними й до війни.
Окрім таких відомих ресторанів, на думку Насонової, шанси на виживання також мають кав’ярні та пекарні, які мають невеликі цінник та площу.
“Такі мережі, як “Сімейна пекарня”, “Львівські круасани”, “Еспресоголік”, “Арома кава” — в них усе буде добре. Затребувані заклади з концепцією простої та ситної кухні: “Мусафір”, “Мама Манана” (Грузія), “Пузата хата”… А ось екзотичні концепти зараз мають набагато менший попит, це наче примха. Суші, рамени — це швидше про побалувати себе зрідка”, — вважає Насонова.
Також через комендантську годину в Києві практично зупинилася робота барів. А найкраще зараз почуваються кіоски з недорогою та поживною вуличною їжею.
Щодо цін, то від початку повномасштабної війни вони вже зросли приблизно на 10% на найдемократичніші позиції.
“Індекс (київської) перепічки зростає — вже 30 грн, наприкінці 2021 року був 25 грн. Для економістів ці цифри багато про що говорять. Ціни на каву почали зростати з початку року, капучино в січні було 32 грн, у березні вже 35 грн, у центрі зараз 38 грн”, — каже Насонова.